Élet elleni bűncselekmények

18+

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Felmondta egy Dolly Roll kazettára, hogy agyonlövi feleségét és sógornőit

Felmondta egy Dolly Roll kazettára, hogy agyonlövi feleségét és sógornőit
2021. március 11. 18:00 | Szerző: Dulai Péter

„Amit csinálok, tudom, miért csinálom. Az én elhatározásomból, senki nem kényszerített rá, a feleségem egyszerűen nem áll velem szóba, ezt a szégyent én tovább nem csinálom” – mondta a kisvárdai Kovács Sándor, majd kiszállt a kocsiból és vadászpuskájával lelőtte a feleségét, valamint annak két testvérét. A Dolly Roll kazettán található vallomást egy ismerős találta meg teljesen véletlenül, miután betette otthon a lejátszóba, hogy egy kicsit zenét hallgasson. Ekkor vette észre, hogy nem csak slágerek vannak rajta. Kovács kocsijában egy beépített és egy hordozható rádiósmagnetofon volt. Miután felmondta, hogy magát is megöli, kattanás hallatszik, majd a Dolly Roll Kolibri panzió című száma hallható. Ez a dal az 1984-ben, a hármas gyilkosság előtt egy évvel megjelent Eldoradoll című lemez B oldalának második dala. Kovács valószínűleg a B oldal elejére mondta fel, mit fog tenni. Ha ez így van, akkor a Sóhajok Hídja című számra vallott rá. 

Nem vennék rá mérget, hogy előtte vagy azóta előfordult-e ilyen egyedülálló bizonyíték a magyar kriminalisztika történetében, de ha valakinek csak hasonló is eszébe jut, írja meg e-mailben vagy a Facebookon!

„A Szabolcs-Szatmár Megyei Bíróság Kovács Sándort több emberen, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt halálbüntetésre ítélte. A Legfelsőbb Bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét helyben hagyta; a kegyelmi kérelmet az Elnöki Tanács elutasította” – írta 1987. november 11-én a Népszabadság a 38 éves Kovácsról, akiről akkor még senki sem tudhatta, hogy a megye utolsó kivégzettjeként fogják emlegetni. 

Kovácsot két évvel a családirtás előtt szerelték le a rendőrségtől egy lopási ügy miatt. Korábban többször is kapott fegyelmit, sőt be is csukták, mert hivatalos eljárásban vert meg valakit. A Hamza-lányok szabályos lemészárlására – ami a több helyszín ellenére nem tartott tovább 15 percnél – nem akart emlékezni, azt állította, még a magnókazettán sem ismeri fel a saját hangját, de ez a védekezési taktika nem vált be.

Kovácsnak nem ez volt az első házassága. Az előző szépen indult. Az egyik tanú szerint azután lett agresszív, hogy 1973-ban trabanttal karambolozott, kiesett a szélvédőn és koponyasérülést szenvedett. Második házasságában úgy érezte, hogy a felesége családja, szűkebben a két sógornője kikészítik őt. Kovács rejtélyes esetekről is beszámolt: valaki elvágta a Zsigulija fékvezetékét, kétszer pedig a kerék is kiesett. Felesége szerinte azzal zsarolta, hogy írassa rá a szőlő felét. A feleség családja szerint azonban Kovács egy időzített bomba volt, aki verte az asszonyt és annak gyerekét. 

Kovács a Felszabadulás lakótelepről indult

A korszakban nem volt könnyű fegyverhez jutni, ismerünk olyanokat, akik rendőrt is öltek egy későbbi nagy balhé reményében. Kovács Sándor vadászott, így volt vadászfegyvere. A kisvárdai hármas gyilkosság közvetlen előzménye az lehetett, amikor pár héttel a történtek előtt úgy megverte a feleségét, hogy a nő már nem bírta tovább és beadta a válókeresetet. A gyilkosság napján dél körül a városközpontban felvette az asszonyt, de hazafelé megint összevesztek. Amikor Kovács este hazatért, nem találta otthon a nőt, ezért elkezdte keresni. Az apósánál találta meg, de hiába hívta haza. Nagy veszekedés következett, mire a férfi elment az autójához, beült és gyakorlatilag egy beismerő vallomást mondott fel a rádiósmagnóban lévő Dolly Roll kazettára. Felkapta a sörétes puskát, ami azért volt nála, mert este vadászni tervezett. Visszament apósa lakásához, betörte az ajtó üvegét, és kétszer belőtt. Felesége rémülten próbált menekülni az ablakon keresztül, de Kovács észrevette és két lövéssel agyonlőtte. Ezután döntött úgy, hogy a két nővérrel is végez, hiszen szerinte ők voltak az igazi bűnösök, akik ellene hangolták a feleségét. Egyik sógörnőjénél a kislány nyitott ajtót, akinek az anyja felismerte a hangját, és behívta. „Zsuzsikám, ide figyelj csak!” – szólt Kovács, majd lőtt. Áldozata ekkor még el tudott hajolni, de a második lövés már eltalálta. A nő a kórházban halt bele sérüléseibe. Kovács aztán másik sógornője lakása felé vette az irányt, és nem kegyelmezett. „Igen Ica, igen” – mondta a támadó.  Sógorának ugyan sikerült beletenni karját a lövés útjába, meg is sérült, de a többi sörét megölte a feleségét. A lakásban ekkor ott volt a 12 éves fiuk is. Kovács Sándor ezután hazament, késsel felvágta a nyakát és a csuklóját, de rátaláltak és meg tudták menteni az életét, hogy aztán halálra ítéljék. 

A kisvárdai hármas gyilkossággal kapcsolatban beszéltem helyiekkel, de senki sem akarta feleleveníteni a történteket. Egy forrásom szerint Kovács Sándor neve egy korábban elkövetett gyilkossági ügyben is komolyan felmerült. 

Az ügyet a Belügyi Szemlében kriminalisztikai szempontból elemezték a vádemelés után. Dr. Almási Sándor r. alezredes is kiemelte azt a bizonyos hangfelvételt, és önkritikusan hozzátette, hogy a kazettát talán nem a Kovács-család egyik tolcsvai ismerősének kellett volna teljesen véletlenül megtalálni, aki elment a gyilkos kiadott kocsijáért, miután Kovács anyja nem tudott vezetni. Az autót a nyomozás alatt nem foglalták le, hanem mindössze kilenc nappal a hármas gyilkosság után visszaadták a családnak. Ekkor került elő a Philips kazetta, rajta az Eldoradoll című lemezzel és a beismerő vallomásként is értékelhető Kovács Sándor monológgal.

„Így pontot teszek a végére, saját vadászfegyveremmel az egész Hamza-családot kinyírom. Ezzel torlom meg, amit csináltak velem szemben. Hiába dolgoztam, hiába güriztem, ez nem volt így jó.” (Kattanás.)




© Powered by wAdmin | v3.5.1 | vvortex.hu | Bejelentkezés