Élet elleni bűncselekmények

18+

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Vízi hulla a Belgrád rakpartnál – egy cinkostárs lehetett Soós első áldozata

Vízi hulla a Belgrád rakpartnál – egy cinkostárs lehetett Soós első áldozata
2021. március 27. 19:00 | Szerző: Dulai Péter

Sokan olvashattak a korabeli híradásokban arról, hogy a rendőrgyilkosként elhíresült Soós Lajosnak lehetett egy ötödik (sorrendben az első) emberölése is, de ezért nem ítélték el, elég volt már a rovásán ahhoz, hogy halálbüntetést kapjon. Az esetről Szántó Gábor számolt be részletesen a Zsarusirató - Mundérban mindhalálig című, 2000-ben megjelent könyvében.

Soós Lajos húsz évesen, 1963 augusztusában együtt tört be egy alkalmi haverral egy lakásba, de félt, hogy bűntársának, egy bizonyos Moskolák Istvánnak eljár a szája, ezért börtönbeli cimborájával,  Varga Lászlóval (aki a Soós-féle perben csaknem két évtizeddel később 15 évet kapott) elcsábították italozni, jól berúgatták, majd kivitték a Duna partra „szellőzni”. Soós előszeretettel alkalmazta a leitatós módszert, két bizonyított emberölést is elkövettek a társaival úgy, hogy öntudatlanra itatták későbbi áldozatukat (érdekesség, hogy mindkét esethez kapcsolódik ez a vecsési étterem.)

Moskolákot a Szabadság híd közelében rábeszélték, hogy vetkőzzön gatyára és ússzon egyet, de kimászni már nem hagyták, ezért István megfulladt. A Magyar Nemzet 2019 nyarán megjelent cikkében ezzel kapcsolatban azt írják, hogy szerencsétlen férfit addig heccelték, hogy nem mer úszni a Dunában, míg végül beleereszkedett a folyóba, majd addig ütötték a fejét, míg el nem merült. 

Varga a Képes Újságban (1980)A nyomozók utánajártak a dolognak, és találtak egy betörést, amit Soós akkoriban beismert. Annak ellenére azonban, hogy több tanú is állította: nem egyedül jutott be a lakásba, ő váltig állította, hogy egymaga követte el a bűncselekményt. Valószínűleg nem akarta, hogy a bűntársát keressék, hiszen ő volt, akit aztán beküldtek a Dunába. 

1963-ban előkerült egy vízi hulla a Belgrád rakpartnál, de csak azt lehetett megállapítani, hogy az elhunyt 20-25 év körüli, és hogy mindössze egy fekete klottgatya van rajta. Ismeretlenként temették el, aztán a Soós-ügy kirobbanásakor, illetve Soós története miatt exhumálták. Találtak egy Moskolák István nevű férfit, aki a hatvanas évek elején tűnt el, és Soós munkatársa volt. Össze akarták hasonlítani a férfi korabeli fényképével (ezt a fényképet jómagam is láttam, amikor a levéltárban kutattam a Soós-ügyben keletkezett elképesztő mennyiségű iratot) az exhumált holttest koponyáját, de volt egy nagy baj: nem volt meg a holttest feje. 

Lehet, hogy Soós és Varga őt is lefejezték, mint egy korábbi áldozatukat, Pataki Károly pénzügyőrt? Soós ezt tagadta, az ügy pedig megoldatlan maradt. A nyomozásra visszaemlékező rendőrtiszt adott egy olyan lehetséges magyarázatot is, amely szerint a halottat eltemető melósok elpasszolták a vízbe ölt férfi fejét, mert a medikusok akkoriban vevők voltak ilyesmire. 

Hivatalosan tehát „ismeretlenes” maradt a Moskolák-ügy. Annak ellenére, hogy a levéltárban fellelhető iratok előlapján ez áll:

Áldozat: Moskolák István

Elkövetők: Soós Lajos/Varga László

(Borítókép: Fortepan/Nagy Gyula)




© Powered by wAdmin | v3.5.1 | vvortex.hu | Bejelentkezés