Élet elleni bűncselekmények

18+

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

„Megtehetem, mert én vagyok az erősebb”

„Megtehetem, mert én vagyok az erősebb”
2021. április 12. 10:00 | Szerző: Dulai Péter

„Ott nincs mérlegelés. (...) Mint a farkasoknál, vagy te maradsz életben vagy a másik marad életben. Hatalmi vágy. Megtehetem, mert én vagyok az erősebb” – mondja a Hit Rádió Újratervezés című műsorában Tóth Kálmán, aki 25 évet ült kettős emberölésért. A beszélgetés 2020 októberében, nem sokkal a kettős rablógyilkos szabadulása után készült. Tóth Kálmánra azért esett a választás, mert a börtönévek alatt megtért, elvégezte a teológiát és megváltozott. A másfél órás beszélgetést itt lehet meghallgatni, szerintem nagyon érdekes. Tóth ugyan nagyvonalakban elmeséli, miért ítélték el, de a részletekért a korabeli lapokban kellett kutakodnom. 

„Mint tegnapi számunkban megírtuk, Budapesten a II. kerület, Tárogató út 100/b szám alatt lakó 68 éves Lucz Józsefet és feleségét március 20-án az esti órákban különlegesen kegyetlen módon meggyilkolták. Az elkövetők tettük után a háromszobás lakást végigkutatták, ahonnan készpénzt és nagy értékű arany ékszereket vittek el” – írta 1995. március 24-én az Esti Hírlap. 

Lucz József ügyvédet és feleségét a lap szerint szó szoros értelmében agyonverték és agyonrugdosták, de szúrásokat is találtak a testükön. A 24 éves Tóth Kálmán másnap önként jelentkezett a rendőrségen, ahol beismerte a gyilkosságot, és azt is elmondta, kikkel követte el a bűncselekményt. A Hit Rádió műsorában arról is beszél, hogy egyszerű betörésnek indult az egész, de a házaspár sajnos otthon volt. 

„Néhány szót Tóthról. Régebben a sértettekkel egy házban lakott, akik tudtak a fiú csavargó életmódjáról, szülei pumpolásáról és kisebb bűncselekményeiről, amelyeket elkövetett, hogy pénzhez jusson. A gyilkosság idején már nem lakott a házban. Tóth adta az ötletet Csákványnak és Deáknak, hogy be kell törni a házaspárhoz, mert arany ékszert, sok pénzt és valutát lehetne zsákmányolni. Vártak az alkalmas időre. Tóth nyilvános telefonállomásról rendszeresen felhívta a házaspárt, de sosem szólt bele a kagylóba. A házaspár idegei kezdték felmondani a szolgálatot a titokzatos telefonhívások miatt. Végül egy napon, amikor valami oknál fogva éppen nem fogadták a hívást, Tóth elhatározta, hogy bandájával végrehajtja a betörést. Már nem érdekelte az a lehetőség, hogy a házaspár esetleg otthon van. Becsöngettek” – számolt be 1996 októberében a Szabad Föld, majd részletezték a kettős emberölést, amibe Tóth tavalyi visszaemlékezése szerint bűntársa lovallta őt bele. „Sajnos” lebuktak, bár szerinte Isten akkor sem hagyta volna szó nélkül tettüket, ha nem kapják el őket.

„Amint a hölgy ajtót nyitott, a filmekről látható vadsággal benyomakodtak az ajtón „Le a földre!” ordítással. Csákvány az asszonnyal, torkára tett késsel üvöltözött, hogy halálra rémüljön. Megőrizhető ilyen helyzetben a higgadtság? Később, amikor az asszony már nem élt, Tóth ráállt a testére és úgy nézte meg a szekrény tetejét.” Utóbbi momemtum azért is különösen felkavaró, mert a Hit Rádió műsorában Tóth úgy emlékszik vissza fiatalkori önmagára, mint aki gyűlölte és elítlte a testi agressziót. 

A férfi egyébként azok után tért meg a börtönben, hogy egy időben úgy tűnt, le kell amputálni a lábát, de „Isten csodálatos módon megyógyította.”

Tóth első fokon életfogytiglant kapott azzal, hogy 25 év elteltével helyezhető szabadlábra. Csákványt 15 évi, Deákot hat évi fegyházbüntetéssel sújtották.  A jogerős ítéletről már nem találtam hírt, de gyanítom, maradt ez. (Tóth Kálmán védője indítványozta a férfi egészségi állapotának orvosi kivizsgálását, miután állítása szerint Tóth börtöntűrő képessége alacsony a betegségei miatt.)

 




© Powered by wAdmin | v3.5.1 | vvortex.hu | Bejelentkezés