Élet elleni bűncselekmények

18+

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Béla, a fejvadász

Béla, a fejvadász
2021. január 05. 17:00 | Szerző: Dulai Péter

A hatvanas évek második felében kivégzett Kiss Béla nem lehetett egy átlagos figura. A Budacolor Festékgyár dolgozója például azt állította, hogy a kémelhárításhoz is köze van, partnerének küldött leveleit pedig előszeretettel írta alá „Cézár” vagy „Győző” néven. A „budafoki nikotinos gyilkosról” Láposi Lőrinc is megemlékezett a legendás és egyben zavarba ejtő Fekete füzetekben. Az egykori életvédelmi nyomozó nemes egyszerűséggel csak „A fejvadász buzi” címet adta a Kiss Béláról szóló írásnak. 

A férfi 1963-ban a saját lakásán ölte meg a 19 éves D. Jánost, akivel homoszexuális viszonya volt, miután az áldozat közölte, hogy este nem megy vele moziba, hanem inkább a menyasszonyával lesz. Kiss erre arcon lőtte szeretőjét, majd nikotint fecskendezett a karjába (ezzel korábban állatokon is kísérletezgetett, szerette a kémiát). „Nem halt meg, mert hörgött és rángatódzott. A fecskendőbe nikotin-folyadékot szívtam fel, és az injekciót a vénába adtam. Azonnal megmerevedett. Félrehúztam, és egész éjjel ott ültem mellette...” – idéztek Kiss Béla vallomásából a Magyar Rendőrben. A holttestet kettévágta, majd lemetszette a fejet is, és a házuk melletti meszesgödörbe tette.

Az áldozat/Magyar Rendőr

Lakásán már D. János eltűnése után is házkutatást tartottak, és különböző lőfegyvereket találtak, amiért eljárás indult ellene, majd jogerősen nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték. A D. János eltűnésének ügyében folyó nyomozás azonban nem tárt fel olyan konkrét adatot, hogy Kissnek köze lenne a férfi eltűnéséhez. 1966-ban került előzetes letartóztatásba lőfegyverrel való visszaélés miatt, és ahogyan Láposi Lőrinc fogalmaz egy esettanulmányában: „Ebben az eljárásban megkísérelték véglegesen tisztázni a D. eltűnésével kapcsolatos szerepét.”

Kiss Béla végül őszinte, beismerő vallomást tett, és fény derült a három évvel korábbi emberölésre. Hogy az előző három évben milyen érdemi dolog történt a nyomozásban, az nem világos. Láposi azt írja, erős volt a gyanú, hogy D.-t Kiss Béla ölte meg, és az adatgyűjtés is ebben az irányban folyt tovább. Kiss Béla szándéka az volt, hogy D. fejét formalinba teszi és a szobája falában kialakított nyílásban helyezi el. Még megfelelő nagyságú üveget is keresett, de pont akkor ért haza az anyja. A tervről azonban nem tett le, az évekkel későbbi lebukása előtt rendelt is a munkahelyén egy vaskazettát, amely a letartóztatásáig már nem készült el.

A 26 éves férfit Láposi Lőrinc hallgatta ki, a visszaemlékezés szerint leveleket és verseket írt a siralomházban. Merthogy halálra ítélték és ki is végezték.

(A borítóképen Kiss Béla látható a letartóztatása után/Magyar Rendőr)




© Powered by wAdmin | v3.5.1 | vvortex.hu | Bejelentkezés