Élet elleni bűncselekmények

18+

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

A táncosnő megölése

A táncosnő megölése
2021. január 12. 16:35 | Szerző: Dulai Péter

„Reggel 5 órakor, amikor felébredtem, Éva még aludt a hálószobában. Rágyújtottam egy cigarettára, és szétnéztem a lakásban. Egy bronz mellszobrot vettem észre, amely márvány talapzaton állt. Ekkor határoztam el, hogy a szoborral leütöm Évát, és a lakásban levő értékeket megszerzem. Pénzre volt szükségem ahhoz, hogy lakást vegyek magamnak" – vallotta Kalina István, akit Ujj Gézáné, született Plitt Éva volt táncosnő meggyilkolásáért ítéltek el az ötvenes években. A táncosnő holttestét anyja, Plitt Eliotné fedezte fel 1953 augusztus 26-án a hálószobában. Paplannal volt letakarva, fején kék pongyolával, amelyen átütött a vér.

A gyilkosság eszköze: a fejszobor/Magyar RendőrPlitt Éva és Kalina István nyolc évvel korábban ismerkedtek meg a városligeti Nagycirkuszban, ahol a nő táncosnőként dolgozott (művészneve Ligeti Éva volt). Viszonyuk lett, ami pár év múlva megszakadt. Kalina megnősült, kislányuk született, de felesége elhagyta, mert a Protokémia Vegyszer és Konzervüzem egykori tisztviselője túlságosan szerette a lóversenyeket. Kalina öngyilkosságot is megkísérelt, hogy visszaszerezze a feleségét: orvosságokat vett be, aztán mellbe szúrta magát. 

1953-ban a Keleti pályaudvaron találkozott régi barátnőjével, aki megadta neki a számát és a címét. Kalina aztán gyakorlatilag odaköltözött Évához. Még az ablakokat is készségesen megtisztította, aminek a táncosnő nagyon örült, mert korábban éppen ablaktisztítás közben szenvedett balesetet, és elment a kedve ettől a munkától. Koszosak is voltak az ablakok.

Kalina egy ütéssel, álmában végzett a nővel, de mivel félt, hogy közben le fog esni a szobor márvány talapzata, előtte leszerelte. Azt gondolta, ha ütés közben leesik a talapzat, az csökkenteni fogja a sújtás erejét. Az ütés egyébként olyan erős volt, hogy a szobor megakadt a törött koponyacsontokban és kifelé menet kisebb darabokat szakított ki belőle. Kalina természetesen megpróbálta tagadni az előre megfontoltságot, de a Legfelsőbb Bíróságot ez nem hatotta meg.

Halálra ítélték, majd 1954. február 14-én kivégezték.

(Borítókép: dr. Bodor Endre - Élet elleni bűncselekmények)




© Powered by wAdmin | v3.5.1 | vvortex.hu | Bejelentkezés